DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Šampion šampionů Praha 2008

Šampion šampionů 2007 v Praze dne 19.1.2008

                                                           

                                                            Šampionem šampionů 2007 - CZ se stal:
                                                                Yorkshire terrier - Ich. Xmas Surprise Stříbrné přání, Maj: Alena Bystrianská z Ostravy         

Na tuto akci jsme se těšili z mnoha důvodů. Jednak to pro nás měla být první akce tohoto formátu , které se účastníme. Dále pak samozřejmě vyhlášení výsledků junior handlingu,  předpoklad skvělé atmosféry a také předvedení Eglantiny Nikolkou na takovéto prestižní výstavě. Do našeho týmu jsme přibrali ještě Tracynku, aby mohla s Nikol trochu potrénovat chůzi na předváděčce přímo na výstavě.

Akce se konala v Top hotelu Praha , kam jsme dorazili okolo deváté hodiny. Zhruba za hodinu zahájila soutěž paní Vladimíra Tichá, která také celou akci vynikajícím způsobem odmoderovala. Soutěž byla rozdělena na 2 kola  - předkolo a semifinále. Do předkola nastupovali psi podle jednotlivých plemen a soutěžili o titul BOB. Pokud byl v plemenu pouze jeden zástupce, postupoval automaticky. Nejdříve byly posouzeny skupiny I. - V. a po malé pauze VI. - X. . Eglantina měla za soupeře Andyho ( Iwanhoe Maxwell Dama Krkonoše ), kterého porazila a Nikol tedy dostala šanci proběhnout se po koberci vítězů ještě jednou. Předkolo I. skupiny posuzoval pan MVDr. František Šimek.

Semifinále začínalo okolo 14-té hodiny a do kruhu nastupovali psi podle skupin. Obdoba soutěže BIG na klasické výstavě. Paní Tichá ke každému plemeni něco řekla a dokázala udržet pozornost přihlížejících po celou dobu konání semifinále. V každé skupině jsme měli své favority, ale fandili jsme všem. Dámy i pánové byli krásně ustrojeni, tak jak se na tuto akci sluší a pejskové se předváděli přímo úchvatně. Jako by si byli vědomi prestižnosti této akce. VII. skupinu posuzoval prezident FCI pan Hans Müller. Do této skupiny bylo nahlášeno celkem 9 plemen. Pan rozhodčí si každého pejska důkladně prohlédl a nechal předvést v pohybu. Z každé skupiny bylo vybíráno 5 jedinců. Naše šance na umístění byla tedy půl na půl. Tomu, že by se Nikol s Egi umístily alespoň na 5.místě, jsem moc nevěřila. Přesto jsem ve skrytu duše čekala na zázrak. Po předvedení pejsků si je pan rozhodčí nechal ještě jednou nastoupit a začal vybírat 5 vyvolených. Jako první jde do finálového výběru Nikol s Egi!!!!!!!dále pak Gordonsetr, Český fousek, Výmarský ohař krátkosrstý, Německý ohař krátkosrstý . Skoro jsem přestávala dýchat.  Naše touha se mění ve skutečnost. Naprosto neuvěřitelné. A už je tady určení pořadí jednotlivých psů. 5. místo Výmarský ohař krátkosrstý , 4.místo Český fousek , budeme na " bedně ! " , 3.místo Anglický setr !!!!!!!, 2.místo Gordonsetr a BIG získává Německý krátkosrstý ohař. Přes slzy skoro nevidím na stupně vítězů. Ten nádherný pohár je opravdu náš. Vždy jsem jen s úctou přihlížela , jak soutěží vystavovatelé se svými psími šampiony na takovýchto akcích. Nikdy mě nenapadlo, že by jsme se jí mohli zúčastnit a natož pak se umístit. A stačil jeden rok , kdy si Nikol takového šampiona vychovala. Moc děkuji manželům Novákovým, bez jejichž podpory by to Nikol nedokázala. Ještě pár fotek a stupně vítězů již čekají na další šampiony. Nikol se z nich evidentně nechtělo dolů. Ostatně komu by se chtělo. Je to pár minut slávy, ale právě ty nás vždy nakopnou na hodně dopředu. Gratulujeme Nikol k úžasnému výsledku a muchlujeme Egi, která by nám nejraději skočila do náruče. Ihned to voláme majitelce, která nevěří tomu, co právě slyší. Egi je z vrhu, který byl plánován hlavně na exteriér a právě dnes se chovatelce její plány splnily.

             

           

Máme chvíli na to , abychom se z vzpamatovali . Čekáme ještě na vyhlášení výsledků TOP DOG 2007. Vyhlašování výsledků začíná vyhodnocením soutěže junior handling. Nikol se umístila na 4.místě s celkovým počtem bodů 95. Původní plán, vzít si samozřejmě s sebou Egi , ztroskotal na její únavě. Egi spala zaslouženým spánkem vítězů. Proto se Nikol rozhodla, že si na vyhlášení vezme Tracy . O nic nešlo, tak proč trochu nepotrénovat hluk, cvakání fotoaparátů a celkově hektickou atmosféru kolem stupňů vítězů. Bohužel pořadatelé opět junior handling odsunuli tak trochu na vedlejší kolej. Děti neměli šanci se předvést v kruhu, ale pouze po vyhlášení jména a počtu bodů vystoupily na stupně vítězů. Je to veliká škoda. Už jen proto, že mnoho z nich předvedlo ten den šampiony, se kterými se téměř vždy dostali mezi 5 nejlepších. Jak jsem měla možnost postřehnout, byla z nich Nikol nejmladší. Tracy se chovala vzorně. Pózovala fotografům jako profesionál. Zcela určitě by i ve svých 4 měsích zvládla s Nikol některou z figur. Snad se pořadatelé poučí a příští rok to napraví. Doma jsme vše řádně oslavili společně se Simonou a Honzíkem Malými, kteří u nás spali. Už teď se těšíme na příští ročník.

                                                                                                   

Všem úspěšným i těm , kteří se jen zúčastnili moc gratulujeme !!!!!!!!!!!!

Za nádherné fotografie děkujeme panu ing.Hanuši Brychtovi , slečně Martině Smetanové a slečně Tereze Šubrtové .

Kompletní výsledky i s reportážemi najdete na stránkách www.cmku.cz , www.nahaci.czwww.bohemia-acro.com  a na mnoha dalších.